Som komplement till listan över mina favoriter bland Symbian-applikationerna kommer här motsvarande lista för iPhone.
För Symbian-plattformen existerar det endast ett fåtal egentliga pärlor kompletterat av några hyggliga applikationer. För iPhonen är situationen den rakt motsatta med bokstavligen 100000-tals applikationer för allt tänkbart. Det säger sig självt att långt ifrån alla av dessa är briljanta, men utbudet av riktigt bra applikationer är på en fundamentalt annan nivå.
Det viktiga med mobila applikationer är att de inte existerar i ett vakuum utan behöver fungerande och smidig synkronisering med motsvarande applikationer på en dator eller någonstans i molnet. Att ha någon viss typ av data eller funktion enbart på ett mobil enhet känns för mig inte bara osäkert utan också osmidigt eftersom det utan tvekan finns saker som är enklare ett göra vid ett ordentligt tangentbord, stor skärm och med en skrivare inom räckhåll.
Efter ett halv år med iPhonen gör jag saker som jag aldrig trodde att jag skulle göra med en telefon eller handdator. Det handlar mycket om att skärmen är tillräckligt stor och handhavandet är tillräckligt smidigt för att utnyttja all den döda tiden i vardagen till att göra nyttiga eller underhållande saker. Som plattform för den här typen av användning tror jag att iPhonen ännu ett bra tag kommer att vara oslagbar även om Android-lägret gjort stora framsteg det senaste året.
Observera att även om jag genomgående använder termen iPhone använder jag egentligen en iPod Touch. "iPhone" får helt enkelt representera namnet på applikationsplattformen. Men det är klart att avsaknaden av telefon, kamera och GPS utan tvekan har påverkat valet av favoriter nedan.
Inbyggda applikationer
Safari
Även om det börjar finnas alternativa webbläsare till iPhonen (t.ex. Opera) har jag aldrig sett någon orsak att se bortom Safari. Debatten om Flash-stöd, specifikt då avsaknaden av sådant, lämnar mig också ganska oberörd.
Music
Jag använder Music ganska mycket men inte alls till det som namnet antyder. Musik lyssnar jag nämligen på nästan uteslutande med Spotify, Music använder jag för ljudböcker och podcasts. Ingendera lyssnade jag egentligen alls på före jag skaffade iPhonen, men tack vare det smidiga handhavandet på iPhonen gör jag det däremot nu allt mer.
Sociala nätverk
Facbooks officiella applikation gör ett ganska komplett jobb av att överföra Facebook-upplevelsen till iPhone. Den fungerar utan extra glam, men smidigt och funktionellt.
Twitter for iPhone (tidigare Tweetie)
Bland alla utmärkta applikationer för att kolla Twitter på iPhonen är Tweetie för mig den överlägsna vinnaren. Läsandet och sparandet av längre saker till Read It Later går att utföra med några enstaka gester och programmet understöder flera konton vilket för mig är ett absolut krav. Tweetie hann bli Twitter for iPhone under skrivandet av det här inlägget i.o.m. att Twitter har tagit över utvecklingen av den. Samtidigt blev den gratis vilket jag hoppas att inte innebär att den kommer att fyllas med annonser och annat skräp efter hand.
Twitterrific
Förutom Tweetie använder jag också Twitter-applikationen Twitterrific. Medan Tweetie innehåller Twitter-konton får Twittirrific sköta mina StatusNet-konton. Twitterrific är nämligen en riktigt bra Twitter-klient som också hanterar StatusNet-konton bättre än de flesta riktiga applikationer för den tjänsten. Eftersom StatusNet (tidigare Identi.ca) långt är API-kompatibelt med Twitter går det i praktiken att använda många Twitter-applikationer förutsatt att de tillåter specificerande av en API-url. Även Tweetie går att använda, men råddar till det ifall man har samma användarnamn för olika tjänster vilket jag har och alltså är orsaken till att jag använder en skild app för StatusNet.
Orsaken till att jag alls använder StatusNet är att den alltså är en Twitter-liknande tjänst som går att hosta själv och göra privat för en mindre grupp användare. För tillfället använder vi den i testsyfte för intern kommunikation på jobbet.
BuddyFeed
En gång i tiden var jag en aktiv anhängare av FriendFeed. Sedan tog Facebook över och som de säger "The rest is history...", men ibland som tidsfördriv vill jag kolla in aktiviteten på FriendFeed och då använder jag i allmänhet BuddyFeed.
Buzzie
Med FriendFeed mer eller mindre dött försöker Google fylla gapet med Buzz. Personligen tycker jag ännu inte att de riktigt lyckas få ihop det på ett sätt som lockar mig, men visst finns där potential. Gällande iPhone-applikationer för Google Buzz väntar jag ännu på den optimala, men Buzzie fyller behovet ganska väl under väntetiden.
my6sense
När jag inte alls hinner följa med Twitter eller Google Reader, men ändå vill ha något slags koll på vad som hänt det senaste dygnen drar jag igång my6sense. Artificiell intelligens eller inte, men oftast lyckas my6sense faktiskt ge mig en ganska bra sammanfattning på vad som händer och är relevant för mig.
Blogga
WordPress for iPhone
Nyttig, men inte oumbärlig. Utmärkt för att kolla kommentarer och godkänna eller förkasta sådana. Några längre inlägg är jag ändå inte bekväm med att skriva på iPhone-skärmen så jag har inget behov av att posta regelrätta blogginlägg den här vägen.
Läsa
Kindle
Ytterligare en användning för iPhonen jag inte hade förutsett. Jag läser nu ofta böcker med Kindle och vad som gör det ännu mera oväntat att jag egentligen inte läste böcker tidigare. Jag ville visserligen göra det, men hade aldrig tid. Kindle löser det problemet fullständigt. Det går att läsa var som helst och hur korta snuttar som helst. På några sekunder är iPhonen ur fickan och Kindle igång precis där jag slutade senast. Synkandet med Kindle på andra plattformer fungerar också väldigt smidigt och jag kan knappt vänta på att iPad:en ska släppas i Europa för att få allt i ett lite större format. Enda nackdelen som jag ser det är att böcker för Kindle konstigt nog inte just alls är billigare än den traditionella pappersversionen.
ComiXology
Bästa sättet att beskriva ComiXology är som Kindle för serier. Samma fördelar, med bonusfördelen att de elektroniska seriemagasinen är avsevärt billigare än pappersversionen. Manövrerandet av de ofta väldigt olinjära seriesidorna är en utmaning för de som preparerar dem för läsning på iPhonen, men oftast fungerar allt överraskande smidigt.
Reeder
Jag är en storkonsument av Google Reader. Jag var därför lite besviken när jag aldrig höll på att hitta den optimala applikationen för läsande av Google Reader på iPhonen. Den senaste versionen av Reeder ändrar dock det totalt. Tillsammans med Tweetie (Twitter for iPhone) tycker jag att Reeder är den av alla iPhone-applikationer som utnyttjar gränssnittet på ett verkligt effektivt och smidigt sätt. I praktiken skummar jag idag oftast Google Reader med just Reeder på iPhonn och sparar de intressanta artiklarna till Read it Later för senare läsning.
Read It Later
Ofta när jag snavar över något intressant på nätet vill eller har jag inte möjlighet att läsa det just då. Många använder Instapaper eller någon speciell etikett i t.ex. delicios för att spara undan sådan artiklar, men jag föredrar Read it Later. Det passar mitt sätt att arbeta alldeles perfekt. Under mera stressade veckor kan jag samla på mig upp mot 300 artiklar att läsa som jag sedan läser igenom när det blir läge för det. Även på iPhonen sparar jag undan en massa att läsas senare och lyckligtvis stöder de flesta applikationer även där Read it Later. Read it Later applikationen för iPhonen behövs alltså inte för att spara artiklar utan för att läsa de artiklar som sparats tidigare. Att alltid ha text-versionerna av de artiklar som sparats i Read it Later med sig i fickan är ett utmärkt sätt att få material läst genom att utnyttja dödtid.
Media
Spotify
Spotify är orsaken till att jag inte alls använder iTouchen som en traditionell iPod. För månadsavgiften på ca 10€ får jag suveränt smidig tillgång till otroliga mängder musik. Hålen i Spotifys utbud kompletterar jag visserligen med mp3:or (från bl.a. eMusic) för hemmabruk, men till iTouchen hittar de sällan.
Flickit Pro
Elegant och snabbt sätt att göra ungefär allt du normalt vill göra på Flickr. Det ultimata tidsfördrivet.
Övrigt
Todo/Notebook
Förutom spel känns det som om kategorin kom-ihåg och anteckna är den kategori som har nästan mest produkter på Apples App Store. Jag har provat ett otal, men kommer alltid tillbaka till Appigos radarpar Todo och Notebook. De synkroniseras båda mot Toodledo.
SplashID
Ända sedan jag började använda Palm Pilot grunkor har jag använd SplashID som allmänt verktyg för att lagra lösenord, licenskoder m.m. på ett säkert sätt. Jag vet inte om SplashID nödvändigtvis är det bästa alternativet idag (KeePass, 1Password), men vanans makt har gjort att jag fortsatt med SplashID. I praktiken fungerar det också riktigt bra; även synkroniseringen med PC-versionen.