About Niklas 'Nicke' Sjostrom

Privat är jag sambo, pappa till två barn och husse till en numera död katt. Professionellt leder jag ett team på ca. 10 personer som utvecklar IT-infrastrukturen vid det lokala universitetet.

Entusiastisk blir jag över:

  • Fotografi - mitt största intresse. Fotograferar och framkallar både digitalt och film. Är avsevärt mera intresserad av fotograferandet, den fotografiska processen och historien än av det senaste i teknikväg. Hyllorna där hemma svämmar över av foto-böcker och gamla film-kameror så jag har insett att jag nog har något av ett samlarproblem där.
  • Linux! Har kört Linux sedan den absoluta början då jag själv kompilerade allt från source - både kernel och alla applikationer och byggde mina egna distributioner. Jag har svårt att föreställa mig hur IT-världen skulle sett ut idag utan Linux och den OpenSource-mentalitet som operativsystemet påbörjade.
  • Android! Jag har använt iOS och det är ett bra operativsystem. Skulle jag ha mindre intresse att skräddarsy, fixa och trixa skulle jag sannolikt ännu köra iOS. Meeen jag tycker om att anpassa och få saker att fungera exakt som jag vill så för mig är det Android som gäller för hela slanten: Android på telefoner, plattor, Nexus Player till TV:n och Android Wear på handleden. Resurrection Remix har varit min favorit-ROM de senaste åren och Magisk gör att det går att ha en rootat utan att bankprogram och liknande slutar fungera. Fantastikt jobb av alla inblandade!
  • Programmering hinner jag med avsevärt mindre än jag skulle önska. För tillfället gör jag mest mindre anpassningar och datamanipuleringar i script-språk som Perl, Python och Go.
  • Digitala TCG:n. Plockade upp Magic the Gathering i samband med en USA-resa tidigt 90-tal, men avsaknaden av motspelare gjorde att intresset dog ut snabbt. Har dock spelat alla tänkbara digitala versioner av MTG sedan dess, men ärligt talat har de varit ganska eländiga. Hearthstone TCG-fångade mig åter sommaren 2016. Hösten 2019 övergav jag Hearthstone för Elder Scroll Legends - eller det var planen. Istället fastnade jag för Dire Wolfs Eternal och tycker det är ett fantastisk spel lite närmare Magics egenskaper, men (för mig) betydligt mera visuellt tilltalande.

X eller Y

  • Kaffe eller te?: kaffe, och tyvärr onödigt mycket.
  • Linux eller Windows?: Båda! Windows på desktoppen, men Linux på servrar.
  • Android eller iOS?: Android för mig personligen även om förstår charmen med iOS och Apples grunkor.
  • Emacs eller vi?: Emacs, absolut!
  • Bash eller Zsh?: Zsh