Empty

I många år använde jag olika Windows Mobile och Palm Treo-telefoner med något slag QWERTY-liknande tangentbord. När jag sökte mig tillbaka till Nokia-fållan gjorde jag först misstaget att ta en telefon utan tangentbord, men korrigerade det i våras när E75:an lanserades. Utrustad med tangentbord gav jag mig snabbt på jakt efter program att utnyttja telefonen till annat än samtal. Fyra månader och säkert 40 olika installerade program senare finns det några få som överlevt alla utrensningar. ProfiMail och Gravity använder jag kontinuerligt så det är kanske passande att de också är de av programmen här som kostar att använda fullt ut -- de övriga är gratis.

Förutom programmen listade nedan använder jag också aktivt vissa Google program (Google Maps t.ex.) och naturligtvis många av de som Nokia utrustat telefonen med (Maps igen...; Nokia Maps).

ProfiMail

Telefonen kommer visserligen med en inbyggd e-post, men den andra generationen av Nokia Messaging var ännu ganska omogen när jag fick telefonen i våras. Allmänna e-post-konton (GMail, ...) stöddes visserligen väldigt smidigt, men det var i det närmaste omöjligt att addera företagstjänster som inte var Exchange-baserade. Efter några uppgraderingar fungerar Nokia Messaging nu avsevärt bättre har jag förstått, men för mig är det för sent; jag är redan förlorad för Nokia.

När jag stred som mest med den alltför "fiffiga" Nokia Messaging rekommenderade nämligen en kollega ProfiMail och sedan dess har jag varit såld. Utseendet är kanske inte det mest eleganta, men till skillnad från Messaging som mest känns som att läsa e-posten som glorifierade SMS så känns ProfiMail som ett fullfjättrat e-post-program där det mesta går att göra. Med multipla IMAP-konton från jobbet och GMail som alla stöder IMAP IDLE-funktionalitet finns e-posten alltid i realtid med i fickan.

Gravity

En bra Twitter-klient stod högt på önskelistan i ett tidigt skede. Det finns många att välja på, men Gravity står klart över de andra som det mest kompletta alternativet med en effektivt och snyggt presentation.

Förutom Twitter stöder Gravity även Identi.ca och Facebook. Twitter-funktionaliteten är dock den mest kompletta och som flitig Identi.ca-användare skulle jag desperat vilja se användarprofiler implementerade även för den tjänsten.

Slick

Även om många multiklienter som t.ex. Fring innehåller stöd för de vanligaste instant messaging tjänsterna har jag valt att använda ett skilt program för att slippa alla extra funktioner jag ändå inte använder. Slick är ett program som stöder GTalk, Jabber, Yahoo, MSN och AIM/ICQ och gör det effektivt och bra. Programmet utvecklas av Lonely Cat Games som även gör ProfiMail och med det delar Slick konceptet att funktion går före form. Programmet är under utveckling och är åtminstone än så länge gratis att använda.

Nokia Sports Tracker

Om du motionerar eller (som i mitt fall) funderar på att börja och behöver en liten extra sporre är Nokia Sports Tracker ett intressant program. Sports Tracker gör det väldigt lätt att få en träningsdagbok för mitt gående/springande och cyklande. Programmet ger tillsammans med GPS och rörelsesensor ändlösa mängder med statistik som dessutom kan laddas upp till nätet för en mera grafisk presentation av ansträngningarna.

Putty

Inget för gemene man, men väldigt viktigt i mitt jobb för att få SSH-kontakt med någon server eller nätkomponent. Skärmen och tangentbordet begränsar längre användning, men för några akuta nödkommandon är Putty en livräddare.