Efter att dottern använt slut sina tre gratismånader av Google Play Music beslöt jag inte börja betala hennes 9.99€ eftersom hon sist och slutligen lyssnade ganska lite.

Fast forward 12 timmar och föreställ dig den anklagande minen hon gav mig med hörlurarna runt nacken när inget fungerade. Eftersom Google inte kan få ändan ur vagnen och börja erbjuda ett familje-konto alternativ i Finland beslöt jag ge Spotify en ny chans. Med familjeplanen betald och nöjdare dotter började jag fundera på att själv övergå till Spotify. Spellistor med ca 1500 låtar behövde alltså flyttas på bekvämaste sätt. Efter ytligt Googlande stod valet mellan att ge Soundiiz eller STAMP uppdraget. Utan desto vidare undersökning satsade jag på STAMP. 10€ och 15 minuter senare hade jag alla utom ca 40 låtar över till Spotify. De flesta av de som misslyckades gick att fixa med några minuters manuellt arbetet. Vad jag inte fick med mig var Alizée (tidigt stuff), Peter Gabriel och Taxi Doll. Allt gick imponerande smidigt rent av.

Som en långtida Google Play Music användare måste jag säga att Spotify känns som ett steg tillbaka visuellt utan minsta lilla tillstymmelse till att följa Android designregler. Dessutom saknar jag möjligheten att ladda upp egna låter för att lappa hålen i spellistor för sånt som saknas (se ovan). På Googles tjänst fungerade det här sanslöst bra. Bara ladda upp till molnet och utnyttja sedan oberoende av plattform sömlöst integrerat i gränssnittet.

Det som Spotify verkar bättre på är rekommendationer över lag. Där har inte Google mycket att erbjuda trots att den biten logiskt kunde ha varit Googles starka sida. Möjligheten att följa andra länders listor är också ett klart plus jämfört med Google som vill att jag ska gilla Finlands-listan där jag bokstavligen kan hitta tre låtar av 50 som jag alls vill höra på. Till allt detta kommer integrationen med andra system, SoundHound m.fl., som fungerar klart bättre än med Googles lösning. Börjar småningom varmna lite inför tanken på Spotify, men stannar tillsvidare kvar som betalande Google Play Music-användare eftersom jag som en early-adopter har ett extra bra pris på det. Bara Google ger möjlighet till Youtube Red och Music familjekonton för oss i Norden så kan det bra hända att jag återvänder.