Jag installerade Vista på min jobbmaskin i veckan. Trots att det bara är tre månader sedan jag gjorde samma operation på hemmamaskinen så konstaterade jag att det inte skulle ha varit alldeles fel att ha de olika momenten och t.ex. vilka Firefox-tillägg jag brukar använda dokumenterat någonstans. Behovet av dokumentation tillsammans med tanken att desto mindre personlig data man har på en maskin desto lättare går den att installera om ledde mig iväg på en några timmars undersökning och testning av vilka alternativ det riktigt finns som skulle fylla mitt behov.

Ett ytterst ovetenskapligt och ofullständigt testande med ett tre sidors dokument med namnet “Vista installation” och därtill hörande två konfigurationsfiler som jag ville spara tillsammans med dokumentet gav följande observationer.

Google

Googles verktyg använder jag i övrigt friskt. Toolbar och Browser Sync i Firefox, Reader, Mail och i viss mån Notebook är basredskap i vardagen. Därför var det naturligt att se vad Google har att erbjuda först. Både ordbehandlaren Docs och den nya wiki-liknande lösningen Sites intresserade.

Docs verkar vara ett helt hygglig enkel editor. Någon direkt ordbehandling i MS Word-mening är det inte fråga om eftersom en hel massa kritiska funktioner för mera seriöst skrivande fattas. Trots, eller tack vare, det här verkar det vara ett alldeles utmärkt verktyg för dokumenterande online. Mitt behov skulle Docs fylla lämpligt om det inte var för att jag inte hittade på något snyggt sätt att ansluta mina två bifogade konfigurationsfiler.

På det hela taget hade jag känslan att en Wiki-aktig lösning skulle lämpa sig bättre för mitt behov i och med just behovet för mitt slags dokumenterande mera är att ansluta olika former av filer eller bilder än att få text-formatteringen precis rätt i alla situationer.

Vidare till Sites alltså. Sites är på så sätt lite speciellt att det fungerar endast på Google Apps-konton. De flesta Google nymodigheter brukar få vänta på sig ett tag innan de introduceras för Google Apps, men här har vi alltså undantaget som bekräftar regeln. Eftersom jag har ett Apps-konto sedan tidigare var det här dock inget problem.

När Google Docs är en omarbetning av den inhandlade Writely-editorn har även Sites sitt ursprung i att Google har varit på uppköpsfärd. Jotspot inhandlades för över ett år sedan men vi har fått vänta ända tills nu innan Google hittat en form att släppa den omklädda produkten under eget namn.

Sites verkar vara en helt ok wiki-lösning som ändå lämnar mig något kall. Basfunktionaliteten finns där och allt fungerar helt bra, men på något sätt hade jag väntat mera. Jag hoppas att Google fortsätter att slipa på produkten den närmaste tiden så att den skulle kännas lite mera färdig. Med över ett år på sig att integrera Jotspot i Google-sviten hade jag tänkt mig att det åtminstone skulle gå att länka till t.ex. Google Docs dokument mera smidigt och integrerat än genom att specificera URL:en som till vilken annan internetresurs som helst.

För att inte låta alltför negativ så måste jag ändå avsluta med att konstatera att Sites lämpade sig alldeles utmärkt för mitt dokumentationsbehov. Även bilagorna gick lätt att koppla ihop med basdokumentet och dokumentet med listan över Firefox-tillägg blev snyggt en "subpage" under huvudsidan.

Ju mera jag använde Sites desto mera gick besvikelsen över avsaknaden av flash och stil över och ersattes av en känsla att allt fungerade precis som det skulle. Låt alltså inte det första intrycket avskräcka.

Zoho

Zoho spelar in en helt annan liga jämfört med Google känns det som. Här finns produkter som på allvar verkar sikta på att försöka göra ett online MS Office. Sannolikt är de helt utmärkta produkter även om de förstås inte ännu är några MS Office-dödare direkt. Zoho:s Writer och Wiki skulle båda fylla mina behov hyggligt, men bättre verktyg finns.

PBwiki

PBwiki föll jag för nästan genast. Produkten ser verkligen stilig och slipad ut och funktionaliteten verkar finnas där. Åtminstone mina enkla behov uppfylldes smidigt. PBwiki:s gratiskonton kommer dock med endast 10MB:s lagringsutrymme. Trots att det ryms en hel del text på det utrymmet så blev jag ändå lite avskräckt av att en uppgradering till 1GB kostade så pass mycket som $9.95/mån i en tid då vi vant oss med stora mängder gratisutrymme hos Google och andra. Synd.

Wetpaint

Även om alla de andra verktyg jag ser på här understöder delning av dokument och samarbete med andra så driver Wetpaint den här sociala aspekten till alldeles nya höjder. Wetpaint känns mest som en blandning mellan en Wiki och privata sociala nätverk som t.ex. Ning.

Wetpaint fyller mina behov även om PBwikis wow-känsla helt uteblir. Och även om det går att skapa en helt privat wiki så känns det lite avigt omgiven av alla verktyg för samarbete med andra. Helt fri utrymmesanvändning ska dock klart noteras till Wetpaints fördelar.

Deki Wiki

Deki Wiki drogs jag till eftersom den dels verkade snygg och smidig och dels görs källkoden tillgänglig vilket skulle göra det möjligt att hosta den själv. Att hosta själv föll dock snabbt bort eftersom det verkade vara svårt/omöjligt att få att lyckas på t.ex. Dreamhost.

Efter endast några dagar är det ännu för tidigt att säga vilken av de här produkterna jag sist och slutligen går in för, men just nu känns det som att valet står mellan Google Sites och PBwiki.

Precis som när det gäller bloggplattformar finns den uppsjö av olika wiki:n att välja mellan. Kolla t.ex. WikiMatrix för andra alternativ.