Efter flera år med katt vet jag visserligen att det inte enbart är tordyveln som flyger, utan även katten som smyger i skymningen, men ibland skär sig Katts dygnsrytm ganska ordentligt med resten av familjens.

Extra tydligt blev det här efter att Katt varit bortrest på sommar-kollo i nästan två månader och för ett tag sedan flyttade tillbaka hem. Helt plötsligt är nattsömnen igen splittrad av idel katt-logistik som nästan helt fallit i glömska under den tid hon varit borta. Efter att ha sovit och varit mera död än levande mest hela dagen är Katt nämligen särdeles utvilad kring midnatt. I värsta fall kan en natt se ut som för några helger sedan på villan.

00:30 Katt nattas och sätts i bastun där det är fint bäddat med handduk och en fräsch portion med nattmat. En katt i sängen är visserligen trevligt i en norsk fjällstuga med kölden knäppande i knutarna, men nu pratar vi om en "sol den senaste månaden"-sommar då skinn med inbyggd värmekälla inte är lika välkommet i sängen.

00:47 Katt vill ut ur bastun. Problemet är att nattandet har blivit slarvigt gjort, men efter några huvudbuffar, lite omkringbärande och guidad rundtur av hur mörkt det är och hur djupt matte redan sover så inser Katt sitt misstag och lägger sig snällt i bastun.

02:22 Hysteriskt skrapande. Katt vill verkligen ut, får som hon vill och somnar förnöjt på flicksidan av sängen.

04:44 Katt vill ut - ut genom ytterdörren ut. Det är lite halvgrått ännu, ryssland brinner så att röklukten sticker i näsan och nosen, men Katt är övertygad om att det är nu gnagarna är i farten och ska absolut ut och decimera stammen.

06:16 Katt är färdig med att leka lieman och har tråkigt. Släpps in och lägger sig förnöjt i sängen med förvissningen likt en morgontidningsutbärare om att dagen jobb redan är gjort.

06:23 Uff, fästing plockas av Katt och sängen kollas lite tafatt för andra otäckingar. Nope, inga andra. Inga andra som vi kan hitta dvs.

07:45 Hopplöst klösande i soffan. Nej, klorna är i topptrim från tidigare klösande på andra möbler - målet nu är att få fart på de slöa människorna som ännu sover och inte gett henne morgonmål.

08:30 Ok, ok, går ändå inte att sova. Stiger upp och ger Katt mat. Bäddar sängen medan Katt bister och förväntansfullt ser på.

08:37 Katt lägger sig med en förnöjsam suck på sängen och påbörjar återhämtningen för att nästa natt orka med samma schema.