I många år hostade jag mina webb-foton på min egen domän med hjälp av Menalto Gallery. Dessutom hade jag en fotoblogg i Pixelpost. Båda de här integrerade jag dessutom med två WordPress-bloggar. På det hela taget var jag fullt sysselsatt med att uppdatera de olika komponenterna och lösa problem.

Allt fungerade visserligen helt bra, men min förmånliga host var lite för slö för att Gallery skulle fungera riktigt smidigt. Och, ja, det kändes som att Gallery ändå inte skulle fungera tillräckligt smidigt även på en snabb host. För någon månad sedan tröttnade jag på alla speciallösningar och beslöt mig för att skrota allt och gå den breda vägen. Jag väckte liv i mitt sovande Flickr-konto och flyttade albumen dit. Fotobloggen integrerades i sin tur med min personliga blogg.

Jag har alltid känt för att favorisera de mindre populära alternativen, men det har lite slagit över det senaste året då jag allt mera valt den breda, välupptrampade vägen. (Just precis dagen för grisar flyger kommer jag kanske t.o.m. att flytta över mina bokmärken till del.icio.us.) Jag kollade visserligen på SmugMug som alternativ till Flickr. SmugMug verkar bra mycket mera lämpat för seriösa fotografer (dit jag så gärna skulle vilja räkna mig), men Flickr vann på integration med resten av världen av bloggar och sociala webbplatser. Google:s Picasa Web var också ett alternativ och ett bra sådant. Skulle t.ex. min pappa ha behov av att sätta upp bilder på webben skulle jag absolut rekommendera att han använder Picasa och den vägen stuvar upp de bilder han vill visa andra.

I princip är jag nöjd med Flickr. Lite tycker jag att distinktionen mellan Set:s och Collections är onödig, men funktionerna är snabba och smidiga både för administratören och de som bara vill titta på bilder. Designen är väldigt minimalistisk, men funktionell. Det jag saknar mest är kanske möjligheten att sätta lösenord på bilder eller album direkt. Att välja om de ska vara synliga för familj eller vänner kräver i praktiken att de är Yahoo-användare vilket visserligen inte är hela världen, men ett onödigt steg i alla händelser.

Zooomr (jo, räkna “o”:na, de ska vara 3) har varit en liten “blip” på min radar en längre tid men jag har aldrig kommit mig för att kolla in Zooomr närmare förrän i dag. Zooomr har varit populär bland Web 2.0 bloggarna en längre tid och nog är det en imponerande applikation av två personer som för att citera Thomas Hawk som är “CEO” för Zooomr är:

...just a 19 year old kid and a somewhat obsessive compulsive
photographer who is trying to process 500,000 fine art photos
before he dies (that would be me)

På många sätt känns Zooomr som ett riktigt seriöst alternativ till Flickr. Jag glömde påpeka att Zooomr helt saknar någon form av begränsning på mängden foton du kan ladda upp -- även alltså som icke-betalande användare. Det lät så pass “för bra för att vara sant” att jag kände mig manad att ta en närmare titt idag.

Först det positiva. Zooomr ser imponerande ut och fungerar riktigt på riktigt. Många bra fotografer verkar dessutom ha sina bilder på Zooomr. Inte fullt lika hög standard som SmugMug kanske, men ändå... Det är lite av Amiga, Linux, Mac-“fanboy”-känsla över Zooomr, dvs. många användare har en nästan religiös känsla för produkten.

Eller..., och här börjar egentligen mitt “aber”. Jag tycker Zooomr är otroligt imponerande när man betänker dess ursprung, men Flickr är det inte. Zooomr har t.o.m. funktioner som Flickr saknar, men saknar ändå centrala funktioner som Ajax-baserad smidig batch-editering av foton och någon möjlighet att ladda upp en ny bild för att ersätta en redan existerande. I mitt tycke räcker inte heller labels och “smart sets” riktigt till även om smart sets i sig är coola. Inget API för att ladda upp filer dödar också integrationen med program som t.ex. Lightroom även om den Flash-baserade webb-uppladdaren är hyggligt smidig.

Det här var alltså “the good” och “the bad”, men nu återstår alltså “the ugly”. De senaste timmarna när jag testade Zooomr genom att försöka återskapa min närvaro på Flickr så nära som möjligt har jag tyvärr stött på mängder av buggar:

  • Vissa filer bara vägrar ladda upp. Eller egentligen så verkar de laddas upp ok, men sedan dyker de aldrig upp som nya foton under mitt konto. Framför allt har jag en hel batch med foton tagna med en Minolta DiMAGE Xt för några år sedan som tvärvägrar oberoende av vald webbläsare, Flash-uppladdare eller inte - ja, inget hjälper. Kanske de innehåller något konstigt metadata, vad vet väl jag, men saker som misslyckas utan felmeddelande eller indikation på vad man kunde göra för att avhjälpa problemet är inte coolt.
  • Ibland ser laddandet ut att gå bra bara för att upptäcka att 30 bilder kommit över som de ska, men två bilder fattas. De kommer sedan över helt snällt när laddar dem på nytt. Zooomr måste hela tiden kollas och vaktas vilket snabbt känns gammalt.
  • Otaliga “This Page was Not Found”-sidor när jag t.ex. vill komma administrera mina Sets.
  • Internet Explorer kan inte alls visa mina Sets, men “error on page” ikonen nere på sidan ger något slags fel.
  • Zooomrs egen blogg verkar inte alls svara.
  • Efter att ha loggat ut väljer jag att logga in igen och får då ange användarnamn och lösenord varefter meddelas att jag just loggat ut. Via Zooomr huvudsida kommer jag dock in genast.
  • Tidsangivelsen i RSS-flödet verkar felaktig. Både FriendFeed och Profilactic anser att jag laddade upp filerna för mera än ett dygn sedan även om jag gjorde det alldeles nyss.
  • När jag klickar på en label i en bild jag nyss laddat upp för att få se de andra bilderna med samma label hävdar Zooomr att inga bilder med den labeln existerar, fast det ju bevisligen inte är så. Vilket kanske har något att göra med att bilderna i fråga är märkta som privata, men jag borde väl kunna hitta dem! Eller?
  • m.m.

Kanske Zooomr bara har haft en dålig dag de senaste timmarna, men i sitt nuvarande skick är Zooomr helt oanvändbart enligt min mening. Men jag kommer ganska sent till kalaset märkte jag sen när jag Googlade lite. Tidligen har Scooble gett dem ultimatum redan i juni efter ett två veckors avbrott. En entusiastisk förespråkare i juli förbyts mot en motvillig kritiker några månader senare. De är bara några av många entusiastiska Zooomr-förespråkare som börjar komma på andra tankar.

Jag fortsätter på Flickr, men kommer att hålla ett öga på Zooomr och hoppas innerligt att det går bra för Kris & Co.

Update: Mitt huvudproblem, dvs. de vissa filer som inte går att ladda upp verkar mycket riktigt bero på problem med metadatat. Tar jag bort informationen i IPTC-fältet Caption så verkar uppladdandet gå ok.

Update 2: Mitt problem med smart set verkade ha att göra med ett mellanslag en label i definitionen av ett set.

Update 3: Slutresultatet efter många om och men är till slut helt hyggligt. Mina Flickr-bilder är mestadels nu även på Zooomr. Sets och collections i Flickr motsvaras av labels och smartsets i Zooomr. Jämför gärna slutresultaten Flickr respektive Zooomr.

Update 4: Har gått runt i cirklar för att hitta var jag kan editera min profil tills Googlade och tydligen går det inte. Bisarrt! Men, ja, Zooomr är i Beta så egentligen finns det inget att klaga på. Google har tagit bettet ur Beta i och med att deras produkter oftast benämns Beta långt efter att de är klara.