Jag har haft en skön vecka semester då jag inte gjort något speciellt nyttigt annat än att jag har avslutat diverse småsaker som lämnat i olika skeden av halvfärdighet. En sådan sak var att få mina olika webbplatser utrustade med sitemap:s.

Sitemap:arna är ett sätt att hjälpa sökmaskiner på traven när de indexerar webbsidor. Som ägare till en webbplats har du alltså nu mera att säga till om gällande vad som är färskt och vad du anser vara viktigt. Ursprungligen var sitemap:arna Googles idé, men sedan ungefär ett halvt år stöder åtminstone alla de stora sökmaskinerna mekanismen. Den definitiva dokumentationen kan hittas på Sitemaps.org, men endast en sann masokist underhåller sin sitemap för hand. Istället utnyttjas tillägg till CMS-programvaran som genererar sitemaps automatiskt när webb-platsen ändrar.

Jag underhåller webb-platser med ett flertal olika CMS:ar, men till min stora lättnad hittade jag sitemap-tillägg till alla:

Menalto Gallery innehåller som standard en Sitemap plugin så där behövs inga tredje parts installationer.

Avslutningsvis så för att ytterligare underlätta för sökmaskinerna att hitta din sitemap rekommenderas att du i filen robots.txt anger det fulla url:en till din sitemap föregånget av Sitemap:. I mitt fall innebar det t.ex. för den här bloggen att robot.txt kom att innehålla

Sitemap: http://teknobabbel.sjostrom.fi/sitemap.xml