Sedan jag uppgraderade till Vista för en vecka sedan har jag haft problem med färgerna i Photoshop. Både vanliga CS3:an och Lightroom har betett sig konstig var och en på sitt sätt. I Lightroom har alla bilder presenterats avsevärt varmare än på samma skärm under XP. Men när Photoshop vid starten klagade på att:

The monitor profile “Samsung - Natural Color Pro 1.0 ICM” appears to be defective.

så började jag på allvar ana ugglor i mossen. Färgprofilen är tydligen på något sätt korrupt. Jag har inte installerat drivern för skärmen från Samsung eftersom den inte anges vara uttryckligen Vista-anpassad utan profilen har kommit automatisk antingen med Vista eller, mera sannolikt, från Windows Update.

Som tur är var lösningen så pass enkel som att hämta ner Samsungs driver, packa upp den och flytta filen SM215TW.icm över filen med samma namn i foldern C:\Windows\System32\spool\drivers\color\. Eventuellt skulle det också ha gått att köra själva installern, men jag lät bli pga. tveksamhet gällanda Vista-anpassning.

Nu ser bilderna i Lightroom åter normala ut och Photoshop klagar inte heller vid starten. Allt i väntan på att verkligen kalibrera skärmen “på riktigt”.