Det här är inte ett inlägg i debatten gällande om man får modifiera foton eller om det rent av är etiskt förkastligt att “manipulera verkligheten”. Frågan här är bara om jag ska använda Photoshop för mitt photoshoppande.

Tidigare använde jag Photoshop en hel del men ändå nästan enbart för att ladda foton sparade i raw-formatet, kanske göra enkla justeringar och sedan spara dem som jpg:ar för webb- och mailbruk. I något skede började jag använda det utmärkta Raw Shooter för det här jobbet, men efter att Adobe köpte upp programmet blev jag mer eller mindre mot min vilja ägare till Photoshop Lightroom. Inte att jag klagade när jag fick ett $299 program för $59 eller vad det nu var jag betalade för Raw Shooter Professional i tiderna. Egentligen använder jag inte Photoshop just alls längre. Än mindre behöver jag det, men det är onekligen praktiskt att ha där i Start-menyn för alla eventualiteter. Framför allt eftersom jag inte själv behöver stå för de smått komiska kostnaderna för programmet.

Tveklöst behöver jag i alla händelser något slags fotoediteringsprogram och när väl tanken på att klara mig utan Photoshop hade slagit rot så var den fast förankrad. Ny fart tog funderingarna i helgen när jag bläddrade i en svensk datortidning där de hade testat Photoshop-alternativ. Paint Shop Pro stärkte där ytterligare sin ställning som det nästan enda tänkbara alternativet förutom då Adobes egen lättviktare Photoshop Elements som på annat håll verkar få mycket bra kritik. "På annat håll" av den anledningen att testet jämförde fulla Photoshop (ca. 1000€) med alternativ i 0-100€:s klassen utan att för den skull beröra det intressantaste alternativet dvs. Adobes egen bantade version av PS. Mycket märkligt!

Av både PSP och PS Elements har jag kört test-versionerna i någon vecka och båda verkar bra, men jag vill klart hålla PS Elements som det bättre alternativet ändå. Som ganska van PS-användare kom det inte som någon överraskning, men PS Elements känns på allt sätt mera slipat och snyggt. Väger man in RAW-konvertering och bildorganisering så vinner PS Elements klart. Organiseringen är helt hygglig och RAW-konverteringen är precis den samma som används i storebror Photoshop så där finns verkligen inget övrigt att önska. Även gällande enbart editor-funktionaliteten så tycker jag PS Elements känns bättre även om PSP kanske t.o.m. har mera funktioner.

Jag var alltså lite inställd på att skaffa PS Elements eller eventuellt julklappstipsa någon om saken. Allt tills jag åter blev påmind om varför programmet redan tidigare blev oköpt fast det var nära: Adobes prispolitik för "främmande marknader" (läs: allt utom USA). Adobe.com:s pris på 67€ ($99.99) blir på något konstigt vis 100.43€ när jag verkligen blir intresserad av att handla och skyfflas iväg till europeiska sidan av deras online-shop. Observera att det här inte är fråga om någon lång och besvärlig leverans eller annat som trissar upp priset eftersom det är fråga om download-versionen. Inte heller kan det högre priset motiveras med översättnings- eller andra lokaliseringskostnader utan det rör sig om samma engelska version. Sorry Adobe, ni förlorade just en sannolik kund.

Om inte PS Elements så Paint Shop Pro alltså. Även här gäller det dock att se upp hur man handlar. Första försöket var att titta i de lokala affärernas datoravdelning där jag kom ihåg att jag sett PSP på programhyllan tillsammans med program för virusskydd och cd/dvs-brännande. 99.90€ verkade vara gängse pris och det rörde sig dessutom på alla ställen om den gamla X1-versionen av programmet, inte den nyaste X2-versionen. Vidare till webben där Corels huvudsidor kan tänka sig att släppa ifrån sig programmet för 67€ ($99.99) och när jag väl vill handla och angett att jag är europeisk så är priset ännu hyggliga €74.79. Ett visst alldeles omotiverat europatillägg alltså, men avsevärt rimligare än Adobes. Sedan tidigare vet jag dessutom att Corel nästan konstant verkar köra med kampanjer av olika slag. Så också nu då några minuters sökande på Corels egna support-forum gav mig en “coupon code” som gav mig 40% rabatt.

Efter lite om och men har jag alltså nu en kopia på Paint Shop Pro Photo X2 för lite på 40€ som i värsta fall skulle ha kunnat kosta mig 99.90€ för en gammal version. För samma höga pris kunde jag ha köpt en kopia av Photoshop Elements om jag inte tröttnat på Adobes prispolitik.

Nu återstår alltså endast att avinstallera Photoshop. Ingen brådska dock...