Lite till min egen förvåning och efter moget övervägande började jag använda Windows Live Writer för mitt bloggande här alldeles nyligen. För flera år sedan provade jag några blogg-editorer (bl.a. w.bloggar och ecto), men lät mig inte övertygas då utan bloggade vidare genom att skriva markdown direkt i WordPress webb-gränssnitt.

Med tiden började WordPress eget gränssnitt ändå kännas lite långsamt och styvt. Eftersom jag hade hört en hel del positivt om WLW testade jag lite smått och blev överraskad över att en så pass mogen produkt kommit från Microsoft. En firma jag inte direkt tycker brukar vara på barrikaderna när det gäller att samarbeta med produkter som inte är deras egna. Men faktum är att WLW fungerar alldeles utmärkt ihop med WordPress och stöder t.ex. både kategorier och taggar.

Ett litet problem med WLW är att även om den finns i ett 15-tal språkversioner (bl.a. svenska) så innehåller en specifik version endast det språkets stavningskontroll. Rimligtvis borde programmet och stavningskontrollen distribueras skilt, men så är det alltså inte idag. Eftersom jag absolut vill ha programmet på engelska, men med svensk stavningskontroll verkar den enda(?) lösningen vara att:

  • installera den svenska versionen
  • spara undan filerna MSSP3SW.DLL och MSSP3SW.LEX från foldern `C:\Program Files\Windows Live\Writer\Dictionaries
  • installera den engelska versionen
  • kopiera in de undansparade svenska filerna till foldern jag ursprungligen tog dem från

Efter det här går det även i den engelska versionen av programmet att under Tools->Options…->Spelling välja svenska som språk.

(Instruktionerna ovan gäller Windows Live Writer 2009 på Windows XP och kan behöva anpassas något för andra versioner av program eller operativsystem)