Till skillnad från nästan alla andra, vad det verkar, tycker jag Vista är ett helt hyggligt operativsystem. Men visst finns det detaljer som irriterar! Högst på listan över irritationsmoment är UAC-dialogerna genast man försöker göra några förändringar i filsystemet utanför det egna hemområdet.

Efter ett år och ett par tusen sådana meddelanden av vilka inget har varit tecken på någon verklig säkerhetsrisk ville jag verkligen bli av med den här, i mitt tycke, väldigt obekväma kontrollen. Det finns många sätt att avaktivera UAC, men jag valde att köra msconfig och under Tools-fliken välja “Disable UAC” varefter Windows ville starta om.

Efter omstarten när jag loggade på upptäckte jag visserligen att jag kunde sortera om i Start-menyn utan irriterande gnäll (skönt!), men istället börjar Windows Security Center klaga på att UAC är avaktiverat vid varje start och genom att visa röd sköld i meddelandearean nere till höger av skärmen. Konstigt nog finns det inget motsvarande sätt som gällande t.ex. antivirus att meddela att Security Center ska sluta bry sig, men säg det som inte går att åtgärda med Regedit och lite Googlande. För att slippa varningen från Security Center gäller det tydligen att med Regedit addera ett DWORD32 till HKeyLocalMachine –> Software –> Microsoft -> SecurityCenter. Ge det namnet UACDisableNotify och ge det värdet 1.

Heureka! Ett steg tillbaka mot XP vilket i det här fallet får ses som ett framsteg.