Date

Empty

Semesterresorna de senaste somrarna har i allmänhet inneburit bilutflykter med tält. Först liksom lite på prov till Öland, sedan till Danmark två år i rad och så i fjol ner till Holland. Gemensamt för alla de här resorna har alltid varit att det brukar bli någon dag i Stockholm på hemvägen.

I år hade vi däremot bestämt oss för att det får vara någon måtta i bilandet och planerat in en riktig chartersemester i gemytlig trängsel tillsammans med svettiga landsmän och tyskar. Långa tider såg det ut som om det alltså inte skulle bli något Stockholmsbesök, men, ja, nä, det gick ju inte. I sista minuten innan chartrandet hamnade vi att kasta oss iväg några dagar för att provbada en takpool och allmänt få sommarsemestern på rätt spår.

Jag blir så lugn i Stockholm, allt är så bekvämt bekant från otaliga tidigare gånger och decennier av indoktrinering framför TV-rutan i Österbotten som barn. Och inte behöver man stressa med sevärdheter eller “kulturgärningar” heller -- det går lika bra att göra nästa gång. Sen är det ju det där med språket också. De flesta svenskar förstår svenska åtminstone hyggligt så om man låter bli att försöka få en “tonfisk (uttal:tånnfisk)-smörgås med limsa i en styroxlåda” så finns det gott om ömsesidig förståelse. Det enda ens lite stressande i Stockholm kan vara att förstå om 7-Elevens erbjudande om 3 Cloetta choklad för XX kr verkligen innebär att man måste välja alla tre olika eller om den dumma kassaapparaten bara inte förstår sig på Tutti Frutti Plopp.