OpenID är en tjänst som strävar till att ge oss en centraliserad identitet när vi rör oss på nätet. Bland annat innebär det här att vi slipper logga in skilt på varje tjänst som stöder OpenID utan det räcker med att vi har loggat på OpenID en gång för alla. En video kan kanske instruera ytterligare.

Allt väldigt trevligt förutsatt att de tjänster jag använder verkligen skulle stöda tekniken. Hittills har det varit lite skralt, men de senaste veckorna har ett flertal av branschens tungviktare (t.ex. Microsoft, AOL och Digg annonserat stöd för OpenID.

Jag beslöt att testa lite själv och med modell från Sam Rubys utmärkta artikel OpenID for non SuperUsers registrerade jag mig på MyOpenID som nicke.myopenid.com, men utnyttjar tricket med meta-data i html-headern så att jag kan använda id:n nicke.sjostrom.fi.

För att testa ytterligare installerade jag Verselogics OpenID plugin för WordPress och loggade på mina WordPress-bloggar och det visar sig fungera utmärkt smidigt. Nu väntar jag bara på stöd för ytterligare web-applikationer. OpenID för t.ex. Menalto Gallery och Pixelpost skulle uppskattas.