Date

För varje nytt ställe på nätet där jag registrerar mig råkar jag ut för nya uppmaningar att berätta lite om mig själv. Istället för att sprida små flisor av mig själv på en massa ställen och sedan inte hålla den informationen uppdaterad beslöt jag i helgen att samla allt på ett ställe och sedan bara länka dit. Lite tråkigt, men väldigt praktiskt.

Flera tjänster skulle redan ha gått att använda för det här ändamålet. Bland andra funderade jag på att länka till någon av mina bloggar, min LinkedIn-profil eller min Chi.mp sida. Men till slut beslöt jag ändå att skapa en helt egen sida för det här ändamålet för att ha möjlighet att exakt kontrollera utformning och innehåll.

Eftersom jag annars använder WordPress valde jag att sätta upp en ny installation för ändamålet. Den nya webbplatsen http://niklas.sjostrom.fi/ kom att ha endast tre sidor:

  • About – information om mig
  • Contact – kontaktalternativ av olika slag
  • Lifestream – en sammanfattning av min senaste nätaktivitet

Inga bloggpostningar eller liknande kommer att göras här utan innehållet är mer eller mindre statiskt förutom då Lifestream-sidan som automatiskt uppdaterar sig.

About

About-sidan är huvudsidan för webbplatsen. Den innehåller typisk information om mig själv. Den här skriver jag dessutom inte här utan den importeras halv-automatiskt från PeoplePond med tillägget för WordPress. PeoplePond hämtar i sin tur informationen om övriga webbplatser där jag är registrerad på från DandyID. Redan på dag tre börjar det här kännas lite överarbetat så det kan bra hända att den skrivs manuellt i fortsättningen.

Contacts

För att kunna kontakta mig anges här e-postadress och möjligheten till chatt ifall jag skulle råka vara online. Båda två lite tillkrånglade så att inte robotar som samlar in adresser att sända skräppost till alldeles enkelt ska få adressen. Den kampen är visserligen förlorad för länge sedan redan misstänker jag, men ändå…

Om ingen av de här metoderna till kontakt intresserar finns ännu möjlighet att fylla i ett formulär på Contacts-sidan. Först tänkte jag använda cforms-tillägget för WordPress, men valde till slut det avsevärt enklare, men tillräckligt mångsidiga tillägget Contact Form 7.

Lifestream

Slutligen innehåller webbplatsen en Lifestream-sida (sv: livsflöde?) med en sammanfattning av min senaste aktivitet på webben. Här hade t.ex. FriendFeeds sammanfattande flöde kunnat användas, men jag beslöt mig ändå för att samla ihop mitt eget flöde. Äran för det här går helt till David Cramers utmärkta Lifestream-tillägg som gör det väldigt enkelt att snyggt sammanfatta bloggpostningar, twittrande, gillade låtar på last.fm och liknande.

Under den här sidan skapade jag dessutom sidor med endast en viss kategori av Lifestream-flödet för att lättare komma åt endast t.ex. endast mina bloggpostningar på Lifestream/Blogs.

Sidobalken

Sidobalken innehåller samma information för alla tre sidor. Innehållet här är i det här skedet mindre slutgiltigt bestämt än mycket annat, men för tillfället är jag ganska nöjd med:

  • Mina fem senaste status-meddelande från Twitter, Identi.ca och Facebook. De ger besökaren lite aktuellt innehåll utan att behöva gå till Lifestream-sidan.
  • Min senaste position som Google Latitude känner till. Är inte alldeles övertygad om att det här kommer att bli kvar.
  • Sökning med Lijit. Jag är väl inte alldeles nöjd med resultatet, men många andra verkar gilla Lijit så har kanske ännu lite att justera.

Utformning

Jag ville ha ett enkelt men ändå elegant utseende och föll efter väldigt lite sökande för iNove temat. Minimala justeringar av utseendet har gjorts, bl.a. har sökfältet plockats bort. Datum och kommentar för sidorna har också strukits eftersom de inte fyller någon funktion på den här webbplatsen.

Bakom kulisserna jobbar visserligen ytterligare några WordPress-tillägg med att samla statistik, göra OpenID delegering m.m., men på det hela taget är jag ganska nöjd med resultatet av några få timmars arbete.