Jag har en längre tid använt Jeffrey Friedls plugin för att ladda upp bilder direkt från Lightroom till Flickr. Processen att få upp bilder på webben blir på så vis både snabb och smidig. Lite har det dock stört mig att bilderna är något oskarpa i och med att Lightroom inte ger någon möjlighet att skärpa bilderna i samband med att de exporteras till fil. Att göra skärpningen individuellt för varje enskild bild går naturligtvis, men det är inte “fine art” vi talar om här utan närmast “jag var där”-bilder så det känns som onödigt trådigt.

I och med Jeffreys Piglet-mekanism går det dock nu att göra skärpning (och mycket annat) med LR/Mogrify före uppladdandet. Jag hade tänkt testa det här långt tidigare med en skivkrasch och allmänt strul med datorn har gjort att jag kom att göra det först nu. I korthet kan man konstatera att det fungerar alldeles utmärkt. Några problem stötte jag dock på.

  • För att minimera kvalitetsförlusten konfigurerade jag Lightroom att exportera en tiff-fil som sedan LR/Mogrify tar hand om, ändrar storlek på, skärper upp, m.m. och slutligen exporterar som en jpg. Det fungerar bra, förutom att metadatat går upp i rök någon stans på vägen. Åtminstone finns den informationen inte längre i ett format som Flickr förstår sig på. Efter att ha Googlat ett tag så hittade jag bl.a. följande vilket tyder på att det är ett problem med ImageMagick eller kanske egentligen i förlängningen med libtiff. Eftersom jag vill bevara EXIF-datat har jag tillsvidare Lightroom att exportera en jpg i kvalitet 100% vilket inte borde ge någon synlig degradering av bildkvalitet.
  • Parametrarna till LR/Mogrify (egentligen ImageMagicks mogrify) skiljer sig något från Photoshops motsvarande. En bra beskrivning hur det fungerar finns på Red Skies at Night vilket fick mig att gå in för inställningen 0.7, 0.7, 1.2, 0 vilket jag tyckte att gav ett trevligare resultat.
  • FormatMessageW filmeddelandet lät inte vänta på sig. Alexander Kiels lösning fungerade lyckligtvis alldeles utmärkt. För mina behov verkar en ökning av timeout-tiden till 60 sekunder räcka till. Efter det har jag inte haft några problem.