Lightroom 1.3:s API för att göra plugins som körs vid exporterandet av bilder har redan burit frukt i form av några nyttiga tillägg.

Jeffrey Friedls utmärkt plugins tar hand om att automatiskt ladda upp de exporterade bilderna till Flickr, SmugMug eller Zenfolio. Själv kör jag Flickr-varienaten och den fungerar alldeles enastående smidigt.

Timothy Armes å sin sida har två intressanta plugins som tar hand om några andra delområden:

  • LR/Mogrify kör mogrify kommandot från ImageMagick-paketet på de bilder som exporteras. Det här ger en rad möjligheter som t.ex. addera ramar med exif-data eller copyright information och framför allt att skärpa upp bilden vid exporterandet. Skärpandet vid export är något som jag antar att kommer att komma i framtida Lightroom-versioner (ju fortare desto bättre.!) ImageMagick måste installeras skilt, men verkar väl värt besväret med tanke på den funktionalitet som erbjuds.
  • LR/Transporter gör det möjligt att skriva ett slags inventarietextfiler för bilder som exporterats. Innehållet i filerna går smidigt att skräddarsy med metavariabler för filnamn och exif-information bl.a.